Algemeen

Het belang van reanimatie

Reanimatiecursus

Als alles volgens plan verloopt, geeft de defibrillator een schok aan de hartspier. Het is volkomen normaal om een reeks schokken te voelen, die in het midden van de borstkas beginnen en zich van daaruit uitbreiden. Deze schokken worden niet verwacht, ze zullen niet leiden tot schade aan het hart. Voorbereid zijn op een defibrillatie is het verschil tussen overleven en dood.

Ter voorbereiding op een defibrillatie-aanval moet de betrokkene een of twee vijftien minuten durende schokken toegediend krijgen. Als er daarna geen reanimatie wordt gegeven, moet de persoon drie minuten primaire hartmassage krijgen. De handen mogen niet worden gebruikt voor de hartmassage. Alleen reanimatie is nodig. Het is ook zeer belangrijk dat de persoon niet in de buurt van tien seconden ademhalingen komt. Dit kan een potentieel fatale fout zijn.

Over het algemeen wordt er gedurende dertig seconden gereanimeerd. Daarna wordt de defibrillator gebruikt om het hart weer op gang te brengen. Hierdoor gaat het hart sneller kloppen, krijgt de persoon weer de mogelijkheid om te ademen en begint het lichaam weer bloed te pompen. Het kan nodig zijn om tussen de slagen door ook op het midden van het hart te drukken. Het doel is om het hart weer in een patroon te krijgen dat het kan handhaven.

Indien de fibrillatie niet oplost, zal toch reanimatie worden toegepast tot hulp arriveert. Het is zeer belangrijk op dit punt op te merken dat zal worden geprobeerd de persoon rustig te houden, zodat deze niet bewusteloos raakt door de snelle hartslagen. Samen met reanimatie wordt vaak adrenaline toegediend om het hart de golven die uit de borstkas komen te laten afzwakken. Soms zullen reddingsademhalingen worden toegediend, als er een slachtoffer overboord is dat niet ademt, zullen die nodig zijn.

Sommige overlevingstechnieken zullen worden overbrugd door de persoon borstcompressies te geven om het hart te laten stoppen. Het is niet bekend hoe lang deze technieken zullen worden gebruikt. Normaal gesproken worden reddingsademhalingen gedurende vijf cycli gegeven. De cycli zullen om de seconde worden gespreid. De reddingsademhalingen zullen worden gegeven tot de hartslag weer op gang is gekomen.

Ervoor zorgen dat het slachtoffer niet bij bewustzijn is of kan ademen is ook een primair doel van de reanimatie, ongeacht of men compressies uitvoert of niet. Het is ook belangrijk te onthouden dat er een bepaalde tijd is dat de pompen aan moeten blijven, ongeacht de toestand. Dit kan zijn omdat de persoon bewusteloos is, in een diepe shock verkeert of een hartaanval heeft.

Alle procedures moeten worden gevolgd voor de veiligheid van het slachtoffer. Reanimatie moet gedurende vijf cycli van telkens dertig seconden worden toegediend. Dit is niet altijd mogelijk door verschillende omstandigheden, maar het moet wel gebeuren. Het in de gaten houden van het slachtoffer en het vrijmaken van de luchtweg is ook een belangrijk onderdeel van reanimatie. Bij het toedienen van reddingsademhalingen moet de neus in de juiste stand staan en mag het slachtoffer de ademhaling niet in zijn lichaam kunnen voelen komen. Ook is het handventiel verbonden met de reanimatiemachine. De CPR-borstdruk wordt geregeld door de defibrillator.

Een cursus in reanimatie en de kennis over het gebruik ervan is geweldig om te hebben. Dit komt van pas in elk soort situatie. Het is ook fijn om in de geneeskunde te kunnen werken, omdat je dan weet hoe je mensen in elke situatie moet behandelen, omdat reanimatie zo’n geweldige manier is om te helpen. In staat zijn om een leven te redden in noodsituaties is inderdaad iets dat ieder mens zou moeten weten hoe dat te doen.

Lees meer:
BHV training
Bedrijfshulpverlening

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.